Quantcast
Channel: Strikkepiken
Viewing all 222 articles
Browse latest View live

Hvordan feste tråd på glatt- og rillestrikk?

$
0
0

Å feste tråder er dessverre et nødvendig onde. Men hvordan gjøre dette på en så usynlig måte som ikke endrer egenskapene til det strikkede plagget?

Her har jeg begynt på et nytt nøste og latt endene bli hengende, i påvente av festing. 

v-p4qsiyuI8


Video fra youtube ble nok en gang en redning. Her vises det hvordan feste trådene på vrangsiden av glattstrikk, men prinsippet er det samme på rillestrikk.


Sånn ser det ut på innsiden/vrangsiden etter damping. Det vises litt, men ikke all verden. 



På utsiden vises det nesten ikke i det hele tatt. Her må i det minste et trent øye og godt lys til.

Dette er en metode som egner seg til flere typer garn og er lur å ha på lager eller i strikkekurven. Hvis garnet som strikkes kan toves, har jeg tidligere skrevet om hvordan slippe å feste tråder i det hele tatt. Å kunne gode teknikker bidrar til arbeidsglede og kvalitet!


 

#FesteTråder #Montering #Strikking

Lik gjerne strikkepikens facebookside og få med deg alle innlegg som blir postet!


Blonde-leggvarmere i tynn alpaca

$
0
0

I likhet med pulsvarmere er leggvarmere kjekke små plagg som er fine til å bygge på et antrekk på. 

Oppskriften heter intet mindre en Classic Elite Yarns Alpaca sox leg warmers og er gratis.

Oppskriften brukte pinner nr. 3,25 og et garn som 50 g = 205 m. Jeg valgte heller å bruke pinner nr. 3 og garn som 50 g = 167 m. Valget falt, ikke overraskende, på Drops Alpaca i fargen natur nr. 100. En kjekk basisfarge som passer til mye i min garderobe.



Jeg valgte å legge opp samme maskeantall, altså 90, med "Channel Island"-opplegg og strikke vrangborden vridd. Deretter felte jeg inn 12 masker og strikket mønsteret. Slik ble ikke leggvarmerne helt passelige, og ikke for romslige som de ble med 90 masker nedover hele veien.



I følge oppskriften måler leggvarmerne 51,5 cm når de er ferdige. Mine ble derimot en god del kortere, men favner om sine 32 cm. Dette både fordi jeg hadde for lite garn og fordi dette er en lengde jeg liker. 



Mønsteret var ikke spesielt vanskelig å strikke, men det krever en del konsentrasjon for å gjøre de riktige tingene på riktig plass. Etter et par rapporter er det ikke noe problem å lære seg diagrammet utenat.

Veldig tilfredsstillende å strikke disse, for resultatet vises jo ganske så med en gang, og det blir jo fint!


#ClassicEliteYarns #leggwarmers #leggvarmere #strikking #gratisoppskrift

Lik facebooksiden min da vel og få med deg alle blogginnleggene! 

Hvordan feste tråd på ribbestrikk og vrangborder?

$
0
0
Forskjellige typer strikk krever forskjellige typer trådfesting. Her er løsningen på vrangborder.
ohtv2fyd_lY


Dette er en metode som er veldig lite synlig og bevarer elastisiteten i arbeidet. 

Her har jeg festet tråden på ribb som er 2 rette og 2 vrange, strikket på pinne nr. 3 med garn som er 100 meter pr 50 gram.

Jeg har tidligere skrevet om Hvordan feste tråd på glatt- og rillestrikk? og hvordan unngå å feste tråder - Ja takk! 

Flere teknikker i strikkekurven er ikke å forakte!


#FesteTråder #Montering #strikking

Lik strikkepikens facebookside da vel og få med deg alle bloggpostene!

Mariusinspirert traktorjakke med rundfelling

$
0
0

For en tid tilbake ble jeg kontaktet av en dame som hadde sett en genser med traktorer integrert i Mariusmønsteret, og som hun gjerne ville ha som jakke. Hun lurte på om jeg kunne strikke en slik - klart det!

Jeg har tidligere skrevet om prosjektet her.



Jeg har brukt DROPS Merino Extra Fine i fargene natur 01, mørk brun 09 og rosa 25. Jakken er strikket på pinner nr. 3 og 3,5.

Jeg har tatt utgangspunkt i Klassikerheftet til Sandnesgarn og gensermodellen nr. 11, satt inn 4 klippemasker og laget jakke. Altså litt rot i hop av eget hode.

Jakken begynte som str. L nede på bolen og jeg har felt inn til str. S før armene er satt inn på rundpinnen. Slik passer jakken mottaker bedre, og den har en klassisk A-fasong uten innsving i midjen. Jeg har også lagt på flere ekstra centimetere, så hel lengde er 65 cm. 

Selv om planen var å følge oppskrifta og maskeantallet til str. S førte det til at det ble et oddetall av traktorer, noe som egner seg dårlig når motiv skal speilvendes og det skal være et poeng hvor midt bak på ryggen er. Så akkurat i partiet på traktorene skiftet jeg til maskeantallet til str. M, men deretter felte jeg meg straks inn på maskeantallet til S igjen. Traktormønsteret fant jeg på Ida Amalies Hobbykrok.

Kantene med perlestrikk ble byttet ut til fordel for en 8 cm bred vrangbord med 2 rette og 2 vrange.

 

Så hvilke supertriks har jeg brukt på denne jakka?

Jeg har lagt opp med en veldig elastisk oppleggsmetode.

Jeg har sydd maskesting under armene.

Jeg har festet trådene på en usynlig og elastisk måte på glattstrikk.

Jeg har festet trådene på en usynlig og elastisk måte på ribbestrikk.

Jeg har montert enkle stolper med belegg.

Knapphullene er forsterket.

Jeg har felt av i ribbestrikk.



Jeg tror faktisk ikke jeg har truffet noen som har blitt så glad for en strikkejakke før. Det er jo veldig stas å få en slik tilbakemelding, og kofta satt jo som et skudd den!


#traktorgenser #traktorjakke #mariustraktor 

Lik facebooksiden min og bli kontinuerlig oppdatert på nye innlegg!

Inspirasjon fra Telemark - nytt kofteprosjekt

$
0
0

Fargerike kofter er veldig kjekke og fine plagg. Da trengs det liksom ikke noe mer pynt på antrekket. Personlig syns jeg at det er viktig at fargene i kofta matcher resten av klærne, noe som kan være slitsomt å få til i lengden. Så av og til er det veldig greit med noe som er nøytralt, men samtidig fint. 

Jeg fortsatt glad veldignorsk, men fargevalget er noe dempet.

Bildet er hentet fra bloggen Livs Lyst.

Jeg kom over dette bildet fra bloggen til Liv Sandvik Jakobsen og ble inspirert. Likte veldig godt de mørke vrangbordene med litt hvitt på, og den mørke stolpen. Fargene koksgrå og naturhvitt er mindre hardt en svart og hvitt. Eneste minuset her er primærsnitt, med ermesømmer langt ned på overarmene. Ikke noe som appellerer til meg!

Bildet er hentet fra Koftegruppa på Facebook og det er Ingunn Hannasvik som har komponert og strikket denne.

Som medlem av Koftegruppa på Facebook får jeg til stadighet opp inspirasjon og flotte kofter på oppdateringene mine. Og da denne dukket opp, bestemte jeg meg for at neste kofta mi skal bli noe lignende som denne. Og jeg satser på å improvisere sammen en oppskrift selv!

Hvordan strikke vridd vrangbord rundt + frem og tilbake?

$
0
0

Vridd vrangbord er nesten det samme som vanlig vrangbord, eneste forskjellen er at de rette maskene på rettsiden av arbeidet er strikket vridd. Dette oppnås med å strikke i bakerste tråd i maska i rettmaskene.

Men hvorfor strikke vridd vrangbord? Det er riktignok noe som tar litt mer tid en vanlig 1 rett og 1 vrang, men uttrykket blir litt mer striglet og følelsen er mer fast. 

jQEGtCRBhM4
Videoen viser hvordan den vridde vrangborden strikkes frem og tilbake.


Armer på norske strikkejakker strikkes som regel rundt. For å få samme effekt er det bare å gjenta omgang 1 til arbeidet måler ønsket lengde. 



Vanligvis strikkes ribbekanten nede på kofter frem og tilbake. Men siden det er rimelig ukomfortabelt å strikke omgang 2 over så mange masker, har jeg lagt opp 4 klippemasker på midten, slik at jeg kan strikke rundt i stedet slik som armen over.

Dette er en metode som ikke vil gå sammen med enkle knappestolper som strikkes horisontalt. Da må vrangborden nede på bolen strikkes frem og tilbake, uten de ekstra klippemaskene jeg har lagt opp på mitt prosjekt. Stolpene må også strikkes frem og tilbake, med få masker og mange pinner/omganger.

Ekstra klippemasker og strikke rundt på bolen, vil fungere med enkle knappestolper som strikkes vertikalt. Men når stolpene skal strikkes, må disse strikkes frem og tilbake. Altså mange masker og pinner/omganger.

Denne metoden vil derimot fungere godt med doble stolper i glattstrikk, og det er den metoden jeg planlegger å bruke på min variant av telemarkskofta. Det blir rett og slett det enkleste og det jeg liker best!


#vriddvrangbord #vriddemasker #vridderettmasker

Lik Strikkepiken facebookside og vær oppdatert på nye bloggposter, til en hver tid!

Telemarkskofta vokser

$
0
0

Selv om det ikke finnes noen oppskrift på Telemarkskofte med rundfelling, har jeg bestemt meg for å lage både oppskrift og kofte selv. 

Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg har strikket den vridde vrangborden nede på bolen og på armene.

Jeg har brukt Klassikerhefte fra Sandnesgarn, modell nr. 18 og Norske ikonerheftet fra Sandnesgarn, modell nr. 3 som utgangspunkt. Slik har jeg fått med meg de originale mønsterrapportene og en koftefasong i garntykkelsen jeg liker. Så blir oppgaven å slå sammen disse og håpe på det beste. 

Jeg strikker fortsatt fra garnlageret mitt som har mye baby ull fra Sparkjøp. Jeg bruker fargene naturhvit nr. 800 og koksgrå nr. 827.

Det er veldig spennende å eksperimentere litt!


 

Minner om Strikkepiken facebookside, lik den da vel!

Raggsokker til dame

$
0
0

En praktisk klassiker som alltid går igjen er ullsokker eller raggsokker. Oppskriften er min egen og er spesielt utviklet for å holde bra på varmen, sitte godt på foten og ikke minst være slitesterke. 

Oppskrift på slitesterke damesokker i ull og slitesterke herresokker i ull.

Sokkene er strikket på pinner nr. 3,5 og garnet heter Ola fra Coop OBS. Mariuskofta som kan skimtes i bakgrunn strikket jeg for to år siden og den skriver jeg om her.

Sokker er veldig fin avveksling mellom store prosjekter, og er alltid etterspurt!


#ullsokker #raggsokker #læsta

Lik strikkepiken på facebook og bli enkelt oppdatert ved vært nye innlegg!


Hvordan vaske og ta vare på ullplagg?

$
0
0

Det sies at ull er en bærekraftig tekstil, den er riktignok ganske så energikrevende å produsere, men den stiger kraftig i gradene med tanke på sliktestyrke og hvor sjelden ulla trenger å vaskes for å holde seg ren. Hvor ofte trengs egentlig ull å vaskes? Og må den i hele tatt vaskes?

Min utgave av fanakofta har jeg skrevet her

Ytterplagg og kofter trenger egentlig veldig sjelden å vaskes egentlig. Ubehandlet ull holder seg mer luktfri en superwasbehandlet ull. Uansett kommer en veldig langt på veien med å henge ullplagg ut til lufting. Jeg sverger til dette og hiver ofte ut strikkejakkene mine når det er svinkaldt eller fuktig i været, da jeg syns dette gir best resultat. Men selv om det regner ute henger alltid jakkene tørt. 

Hvorfor er det egentlig slik? Ull inneholder lanolin (ullfett) - et naturlig middel som bryter ned bakterier. Derfor trenger ikke ullklærne å vaskes like ofte som plagg som f.eks. bomull. Ullplagg holder seg helt fint rene uker/måneder og noen ganger år. Des mindre ullen er behandlet jo lengre rent vil den holde seg på egenhånd.



Min variant av Nancy-kofta har jeg skrevet om her og Marius-kofta med noter på her.

Noen gode tips på veien:

 - Luft fremfor å vask når ullkær luker vondt.

- Fjern flekker med en gang, eventuelt under rennende vann. Tørk av med en tørr klut. 

- Ull skal ikke ligge i bløt. Dette hindrer at fargene "blør" over i hverandre. 

 - Bruk ALLTID vaskemiddel for ull. Er du helt i knipa og ikke har, bruk hårsjampo. Vanlige vaskemiddler inneholder enzymer som "spiser" ull. Ikke bruk vanlig skyllemiddel.

- Vask i lunket vann 30-40 grader. 

- Knapp igjen plagget og vreng det.

- Vask for hånd med myke hender. La vannet gjøre jobben og beveg plagget forsiktig slik at vannet strømmer gjennom. Ikke vri eller gnikk, slik blir for røff behandling. Kryst eller klem skånsomt vannet ut av plagget. Skyll med flere lunkne skyllevann til vannet er klart og fritt for såpe. Avslutt med et siste skyll i kaldt vann, for å lukke skjellene i ullen.

- Vask i maskin på ullprogram, eller finvaskprogram om maskinene ikke har ullprogram. Nyere vaskemaskiner vasker ofte mer skånsomt på disse programmene, en folk flest gjør for hånd.

- Sentrifuger plagget på så høy hastighet som maskinen klarer. Plagget vil ligge i ro inntil veggen av trommelen og vannet vil bli slynget ut. På lavere hastighet vil plagget daske frem og tilbake inne i trommelen, noe som sliter mer på ullplagget.

- Ingen sentrifuge? Rull plagget inn i en håndkle og klem på rullen, slik absorberes vannet ut av plagget. La plagget ligge til tørk på et tørkestativ. Ikke la plagget tørke over varmeovnen, varmekabler eller i direkte sollys.

- Strekk eller rist plagget i fasong etter sentrifugering og før tørking. Det sies at ullklærne nå er tørre nok til å henge å tørke, men jeg lar dem ligge for sikkerhetsskyld. Spesielt store og håndstrikkede plagg. Tynne ullsingletter henger jeg derimot til tørk.

- Ikke bruk tørketrommel, med mindre plagget og trommelen er beregnet på ull. 

- Ull kan med stort hell både strykes og dampes. 

Min lille Inga er ofte involvert i hva jeg enn holder på med! 

Alle disse rådene til tross, syns du ikke ullklærne blir rene nok? Ull kan faktisk kokes, men da er et avgjørende at plagget får ligge helt i ro i kjelen til vannet er kaldt. Ull tover ikke pga høy temperatur alene, mekanisk arbeid eller bevegelse er det som fører til toving. Ergo ikke kokvask i maskin, men småputtring i kjele i ca 10 minutter. 

Telemarks-kofta med rundfelling skriver her

Når ullklærne legges vekk for sesongen sørg for at dem er rene og legg dem i en tett pose eller plastkasse. Så slipper du hullete oppdagelser når klærne hentes frem igjen. Møll og andre kryp setter også pris på ull, som mat... Biter av sedertre eller en pose med lavendel, sammen med plagget, skal være en godt råd mot ullspisende insekter. Dem avskyr nemlig lukten. Pors er en plante som møllen ikke er begeistret for. Den vokser lang kysten og i fjellet.



Det er slett ikke så vanskelig å vaske og stelle ullplagg. Gjøres det riktig kan en ullplagg holdes seg like fine år etter år!


#vaskeull #ull #vaskestrikketøy

Strikkepiken har egen facebookside! Med å like den blir du enkelt oppdatert med nye blogginnlegg :)

Vintage-jakke til mannen neste!

$
0
0

For to år siden fikk samboeren min Marius-inspirert jakke med noter på til jul. Den står fortsatt helt øverst i kurs og er velbrukt og like fin. Den er kjempefin å bruke til ytterplagg, men i varmeste laget å ha inne. Derfor har mannen ønsket seg en tynnere ulljakke, som kan brukes over en enkel t-skjorte eller en litt finere skjorte. 



Jeg tenkte å bruke en oppskrift fra garnstudio som utgangspunkt. Jakken er strikket i glattstrikk, nokså rett i modellen, med isydde ermer og med v-hals. Jakken strikkes frem og tilbake. Jeg har planer om å sy skinnlapper på slitepunktet til albuene, og bruke plastknapper som ser ut som gameldagse skinnknapper. 

Selv om jeg har planer om å bruke finull fra Rauma og pinner nr. 3, så er ikke det så langt unna Delight fra Drops og pinner nr. 3,5. Fargen jeg har valgt er en nydelig petrol med fargenummer 451.



Bildet over er den store kilden til inspirasjonen. Teksturen ser veldig spennende og enkel ut. Det blir helt klart en stor porsjon improvisering, testing, måling og prøving. Den originale oppskriften er fra 1920-30 tallet og finnes på engelsk her.



Etter at jeg leste boka Ren Ull i sommer har jeg fått et mye mer patriotisk syn på den norske ulla. Finull-garn fra Rauma er 100 % norsk ull, som er vasket i Storbritannia, spunnet og farget i Norge. Finull og Peer Gynt fra Sandnesgarn er to norske klassikere som har holdt stand i flere årtier. Sånt står det respekt av og jeg slår et slag for norsk ull!

Vintage-jakka vokser

$
0
0

Julen nærmer seg med stormskritt, og dagene går med til juleforberedelser. Noe som er blitt en førjulstradisjon her i heimen, er håndballkampene før jul. Så da sier det seg selv at det ikke er rom for det mest kompliserte strikketøyet, så vintage-jakka vokser!

Kjolen har jeg selv sydd og skrevet om her.

Jeg måtte prøve meg litt frem for å finne riktig rutestørrelse, slik at både jeg og mannen blir fornøyd. Mønsteret strikkes i en farge. De hvite prikkene i mønsterdiagrammet illustrerer vrange masker. Mønsteret kan strikkes både frem og tilbake eller rundt. 

Frem og tilbake:

1. pinne: Rett

2. pinne: Rett 

3. 5. og 7. pinne:*5 vrang, 1 rett* gjenta ut pinnen

4. 6. og 8. pinne:gjenta pinne 2

 Rundt

1. pinne: vrang

2. 4. 6. og 8. pinne:Rett 

3. 5. og 7. pinne:*5 rett, 1 vrang* gjenta ut pinnen

 

Så langt har jeg vært riktig uheldig med 2 nøster av garnet. Det har vært spunnet veldig ujevnt, slik at det har vært veldig tynt noen steder og normalt andre steder. Dette har ført til at jeg har måtte kutte garnet utallige ganger og spyttspleise det igjen for å unngå å få svake punkter i strikkingen. Kjedelig ekstraarbeid...! Men jeg har faktisk strikket en del med finull garn fra Rauma, og ikke opplevd dette før. Jeg satser på at jeg har vært esepskjonelt uheldig og plukket med meg et par dårlige epler i kurven.

Så nå strikker jeg på autopilot og heier på de norske håndballjentene!

The out and about dress

$
0
0

Det er ingen hemmelighet at jeg har helt kjoledilla. Nå prøver jeg ut et nytt mønster, også i jersey-stoff, the out and about dress fra SewCaroline. Mønsteret kjøpte jeg i PDF-form, som fås tilsendt på mail og skrives ut på ens egen PC.

Selv om hele mønsteret + forklaring kommer på 42 A4-ark, og er nummerert slik at de er relativt enkelt å sette sammen med tape. Dette var en ny erfaring for meg, men en positiv en. Kjekt å spare frakt å få mønsteret rett inn i stua, via PCen og printer. 

 

Kjolen har en egen tavle på pinterest. Der ligger det mange ulike varianter, som ulike flinke mennesker har sydd. Masse inspirasjon å finne! 

Kjolen var helt grei å sy, selv om jeg plagdes en del. Inne på gruppen Vi sygale inne på facebook er det flere som har sydd kjolen. Der gikk det igjen at kjolen var stor på størrelsen, så jeg klipte optimistisk nok en størrelse mindre en hva jeg burde ha i forhold målene. Dette skulle vise seg å holde hardt. Jeg måtte sy så langt ut i sømrommet som mulig og fortsatt føles overdelen litt trang. Så overdelen blir en størrelse større neste gang. 

Skjørtet måtte jeg sy på to ganger. Jeg har en høyt plassert midje og dette er helt vanlig at jeg må endre på plasseringen. Skjørtet måtte heises opp 2 cm. Men å ta hele prosessen med rynketråder, strechsøm og sprettekniv en ekstra gang, skulle jeg gjerne vært foruten... Så håper kjolen blir passe neste gang og at jeg kan markere på mønsteret hvor midja er, slik at det blir enkelt å sy flere slike kjoler.

Modellen har egentlig lommer i skjørtet, men de hoppet jeg galant over. Av den enkle grunn at jeg føler ikke trenger noe unyttig som bygger ut hoftepartiet mitt i bredden. Alle sømmene er sydd med strech-søm og alle opplegg og stikkninger er sydd med tvillingnål. 

Ellers ble jeg egentlig fornøyd. Jeg liker egentlig litt rynker, en fin og feminin touch!


 

#OutandAboutDress

 Lik facebooksiden min!

Sertifisert til salg av håndstrikkede plagg med Mariusmønster!

$
0
0

24. november 2014 ble jeg sertifisert til å selge håndstrikkede plagg med Mariusmønster og andre design fra Unn Søiland Dale. 

 

I sertifiseringsdokumentet står følgende:

"Det er med glede at vi nå bruker rettighetene til Unn Søilands strikkedesign,- til å kunne støtte det ekte norske strikkehåndverket. Mange har håndstrikk som hobby,- og en hyggelig biinntekt. Som rettighetshaver, har vi innført et lite merke til bruk for de som strikker håndstrikker Mariusmønsteret for salg. Håndstrikkere kan få tillatelse til å bruke merket for vederlagsfritt salg av sitt eget håndstrikk med dette mønsteret, etter å ha innhentet tillatelse. Merket skal brukes som en garanti for at det er ekte håndstrikket i Norge, - ikke strikket på strikkemaskiner, - og ikke satt ut til produksjon i lavkostland. - Et hvilket som helst land utenfor Norge, er å regne for lavkostland i denne sammenheng." 

 

Hvordan gå fram for å få en slik sertifisering? Send en mail til mail@lillunn.no og be om å bli sertifisert til å selge hånstrikkede plagg med Mariusmønster på. Sertifiseringen koster ingenting. 


 

Strikkepiken har egen facebookside, lik den og få med deg alle nye blogginnlegg!

Årets julegaver

$
0
0

Jeg har fått masse fint hobby-stash til jul!

 

Gavekort på den lokale garnbutikken er et kjærkommet tilskudd!

Sakse-etui til å ha tøysaksene mine i, med katt på så klart!

Passende knapper.

 

Smykke av en sau fra Tana gull og sølv.

Smykke med saks på fra den norske designeren Bjørg.

Nøstemasking fra Järbo Garn, som jeg ikke helt visste at jeg ønsket meg, men som er veldig praktisk faktisk! Nøstet ligger ro på bordet og "hopper" ingen steder mens jeg strikker. Regner meg jeg kan nøste opp ca 100 gram garn pr. nøste. 



Gavekort på nettkurs om strikk og søm fra craftsy.com

- Feminine fit, bustshaping techniques

- Custom cabled designs

- Sweater surgery

- Sizing knitwear patterns

- How to say it, pattern writing for knitters

- Sew better, sew faster

- Sew the perfeckt fit

Mønster på kjole, vedlegg til det siste nettkurset.

Kofteboka - den store koftejakten,  av Lene Holme Samsøe og Liv Sandvik Jakobsen. Masse masse masse fint inni boka. Om jeg ikke har lyst til å strikke alle koftene, er det flere jeg godt kunne tenke meg. Jeg blir nok å skrive mer om denne boka!

Jeg er meget fornøyd!


 

Lik gjerne facebooksiden min!

Hvordan redde en strikkegenser/jakke?

$
0
0

Denne posten har ingenting med (feil) vasking av ullplagg å gjøre å gjøre, men feil lengde eller ulike innfarginsnummer på et større plagg.

Hvorfor skriver jeg om dette? - Jo, bittelille julaften, 22. desember 2014 gjorde jeg en stor og stygg oppdagelse. Den ensfagerde jakken jeg skulle gi bort til kjæresten til jul, som var ferdig strikket og nesten ferdig monter, var ikke så ensfarget likevel, men i aller høyeste grad stripete... Da jeg gikk for å sjekke innfargings/partinummerene på magebåndene viste det seg at av de 17 nøstene jeg hadde kjøpt var 14 i samme parti, 3 i et annet parti og 1 nøste i et siste parti. Og jeg hadde tatt turen innom alle tre ulike partiene. Så jakken hadde fått en lys stripe i form av et nøste, over magen, avløst av et nøste i hovedpartiet, for så enda en lysere stripe under armshullene og opp i ene forstykket. 



Den tilnærma ultimate strikke-fortvilsen gjorde sitt inntog i den julepynte stua og gode råd var dyre. Etter å ha konferert med kloke og erfarne damer på både strikkesida og koftegruppa på facebook, ble det til at jeg tok med meg jakken, resten av garnet, magebåndene og kvitteringa og tok turen til Husfliden. Det trengtes ikke rare forklaringa til problemet og de hyggelige damene la seg langflate og tilbydde meg en tilgodelapp på summen av garnet. Gjett om det var godt å bli møtt av likesinnede som kunne relatere seg til problemet og nedturen. Og jeg vil understreke at jeg er meget fornøyd med servicen!



Bare for ordens skyld, selvfølgelig skulle jeg ha gått over å sjekka dette selv, og det er vanligvis noe jeg bruker å gjøre når jeg handler garn. Men sånn er det når en holder på med litt for mye på en gang og hodet er alle andre steder en der fingrene arbeider. Men jeg har lært!

Så hva har jeg gjort for å fikse dette? Armene var heldigvis strikket i likt garn, så dem trengte jeg ikke å gjøre noe med. Jeg ble rådet til å rekke opp alt ned til det var et lite stykke over vrangborden igjen. Dette syntes jeg var ille. Og ekstra ille fordi det var flere "gode" partier innimellom. Dessuten er det jo ekstraarbeid å glatte ut opprekksgarn, noe jeg foretrekker å gjøre for å få samme strikkefasthet på hele prosjektet. 



Så jeg fant ut at jeg kunne jo prøve å klippe i plagget og maske sammen stykkene, for så å strikke det som manglet i riktig innfarginsnummer. Heldigvis hadde jeg en stor fordel, jeg hadde valgt finullgarn fra Rauma. Dette et litt bustete kardegarn som ikke rakner så lett, så selv om det ikke sto noen pinner i bitene jeg klipte av, holdt dem fasongen. Ergo ideelt for mitt eksperiment.

HTDyTQo7-bM

Så hvilke erfaringer har jeg gjort meg? Dette hadde ikke fungert med et glatt garn som f.eks. bomull eller merinoull. Det er nesten like tidkrevende å sy maskesting på tvers av jakken, som det er å strikke nytt. Jeg sydde en søm på tvers av det aller bredeste og en på tvers av ryggstykket. Jeg mener derimot dette ville fungert på f.eks. en ensfarget genser, som bare hadde fått et feil nøste midt innimellom hovedpartiet.

Så er det flere sømmer og mye å rekke opp, er det enklere å bare rekke opp og strikke nytt. Men nå har jeg blitt skikkelig god på maskesting i det minste, og det er greit å få litt avbrekk fra strikkinga. 

yxa1qDFRBN4

 

Her er en annen video som viser gode eksempler på å endringer strikkeplagget, slik at det komme til nytte uten at en trenger å rykke tilbake til start. Av og til må må respekten for stikketøyet settes litt til side.  

Så selv om jeg bare hadde jakke-biter i ulike petrol-innfarginger å gi bort til kjæresten til jul, så blir det jakke på han. Den skal være ensfarget! Nå ser jeg frem til å starte et nytt år med gamle vaner, med et unntak - sjekk alltid og hele tiden partinummerene på garnets magebelter! Godt nytt år!


 

Lik Strikkepikens facebookside og få med deg alle innleggene mine!

#sweatersugery #reddegenser #reddestrikk


Koftemysteriet Albin

$
0
0

For litt siden ble jeg kontaktet av en kjekk og trivelig ung kvinne som hadde et bilde av en kofte hun hadde hadde når hun var lita. Kofta hadde blitt lånt ut til kjente å kjære etter at hun selv var vokst ut av den. Nå var hun selv blitt mor til en liten prinsesse, som fylte året for litt siden. Kofta hadde helt klart sett sine beste dager, og nå var ønsket stort om ei ny kofte i samme farger og mønster. 



Hun visste ingenting om garn, oppskrift eller navn på kofta. Med kun et bilde å gå ut fra, delte jeg det på koftegruppa på facebook i håp om at noen kjente til den og hvor jeg kunne nå tak i oppskrifta. I løpet av et par timer hadde jeg oppskrifta på PCen. Oppskrifta på kofta Albin ligger gratis ute på koftegruppa her.

Triplex er et garn som er gått ut av produksjon, så jeg har erstattet det med Smart fra Sandnesgarn som har ca samme løpemeter pr. nøste og er i 100% ull. Garnet kan uten problem vaskes i maskin, noe som er en stor fordel for klær til små barn. Fargene jeg har valgt er hvit 1002, gammelrosa 4715 og vinrød 4554.

Så nå blir neste prosjekt å strikke den minste kofta jeg har strikket til nå. Men jeg liker veldig godt å strikke klær til små prinsesser!

Strikkepikens eget visittkort og stempel

$
0
0

Det kommer seg ofte på snakk at jeg har blogg. Da er det ikke alltid like enkelt å gi adressen sånn muntlig, for det er langt fra sikkert at en potensiell leser finner veien innom. Og det er jo synd! 

 

Så nå har jeg fått trykket opp visittkort med relevante opplysninger fra Vistaprint.

Fremsiden, med informasjon.

Og baksiden med pynt.

Jeg har også fått meg et eget stempel som jeg stempler vaskelappene jeg skriver ut på kartong, og henger på plagg jeg strikker. Kjekt og enkelt!


Veldig stas er det også! 

Albin monteres

$
0
0

Det er kaldt og ruskevær ute, og perfekt innevær. Jeg har dermed benyttet en gylden mulighet og montert lillekofta. 

Selv om jeg utmerket godt vet hvordan kofter skal monteres er det likevel forbundet med en del styr. Det er viktig at jeg er våken og påpasselig, for dette er fortreffelig mulighet til å ødelegge alt strikkearbeidet som er lagt ned. Det har jeg heldigvis ikke opplevd til nå! 

Grunnen til at jeg har så mange pinner i sving er at jeg ikke har felt til hals, bare satt løse masker over på en hvilende strikkepinne. Disse skal bli til halskant etterhvert. Så har jeg delt opp i for- og bakstykke på hver sin pinne. 

Jeg bruker vanligvis å sy sømmene for knappestolper og ermehull i samme slengen. Men siden kofta er så liten måtte jeg sy sømmen framme først, klippe og få et større flatt stykke, som jeg så kunne sy sømmene til armene. 

En støter på helt andre utfordringer med ei lita kofte enn ei stor. Hjernetrim er det i aller høyeste grad uansett!

Vil du se hvordan jeg trinn for trinn monterer slike typer kofter? Ta en titt her.


#koftemontering #koftestrikk #barneklær  

Hvordan sy i armer på strikkejakker og -gensere?

$
0
0
Det er sikkert flere måter å gjøre dette på, og lenge sverget jeg til kastesting, men disse er nå byttet ut med maskesting. Dette blir mest usynlig, og er i tillegg noe elastisk. Jeg bruker denne metoden til ermesøm på tradisjonelle kofter eller mer figurnære plagg. 


Jeg demonstrerer dette på julegaven til kjæresten som jeg skriver om her, her og her.
8Q5zgfMS-jQ

 

Jeg vet det finnes en del diskusjoner om hvor å begynne å sy, ved skuldersømmen eller midt under armen. Begge variantene har sin fordel.

Helst bør hullet til armen være mindre en selve armen, og er dette tilfellet er det en fordel å begynne under armen og sy seg opp langs hver side. Da vil det lille ekstra materiale fordeles utover eller samles på skulderen og lage en liten puff. Det er bedre enn å lage en pose under armen. 

Er armen samme størrelse som hullet til armen, er det greit å begynne på skulderen. Her finnes det ofte tråder, enten fra skuldersømmen eller fra avfelt arm som kan brukes til å sy med. Sømmene syes nå ned på hver side av armen. Det er viktig at sømmene syes hver sin vei slik at armen ikke ender opp med å bli vridd i armshullet.

46IUyefCkXA

 

Her er en video som viser litt nøyere hvordan stingene faktisk ser ut. Og med en avrundet ermetopp slik jeg har på denne jakka, vil det til en hver tid endre seg hvilken vei maskene på bolen og armene møtes. 



Jeg mener det ble greit dette her!


#Ermesøm #SyiErme #MontereStrikkejakke

 Lik Strikkepikens facebookside og bli oppdatert med alle nye innlegg som kommer!

Albin - en liten kofte i pikefarver

$
0
0

Siste tiden har jeg strikket på en liten kofte til en liten jente. Mønsteret var helt ukjent for meg, men et trivelig bekjentskap å treffe på. Oppskrifta ligger gratis ute på Koftegruppa på facebook.



Jeg har tidligere presentert prosjektet her og skrevet litt om monteringa her.



Kofta er strikket på pinne nr. 3 og 3,5. Garnet jeg har brukt er Smart fra Sandnesgarn i fargene hvit 1002, gammelrosa 4715 og vinrød 4554. 

Garnet har jeg ikke strikket med tidligere, men syntes garnet var helt greit og strikke med og resultatet blir jevnt og fint. Garnet er superwasbehandlet og i 100 % ull, ideelt for små barn.

Så hvilke supertriks har jeg brukt på denne kofta?

Jeg har lagt opp med Channel Island cast on, en favoritt til vrangbord i 1 rett og 1 vrang.

Jeg har strikket "rene" striper i vrangborden.

Jeg har festet tråder på vrangbodren på elastisk og usynlig måte.

Jeg har festet tråder på glattstrikket på en elastisk og usynlig måte.

Jeg har montert kofta med enkle stolper.

Jeg har sydd i armene.

Jeg har strikket forsterkede knapphull.

Selv om oppskrifta beskriver stjernebord på armene ble dette droppet, fordi det ble rett og slett for fullt på den lille kofta i str. 2 år. 



En trivelig kofte å bli kjent med!


#norskstrikk #kofte #strikkekofte

Lik strikkepikens facebookside og få med deg alle nye innlegg etterhvert som de postes!

Viewing all 222 articles
Browse latest View live